Cava

Cava

Cava er Spaniens bud på en mousserende vin. Man har lavet Cava i det nordlige dele af Spanien siden Josep Raventós sendte sin første flaske på markedet i 1872, der på det tidspunkt efter sigende havde arbejdet i fyrre år på at fremstille en spansk pendant til den franske Champagne. Således er fremstillingsmetoden for Cava også den samme som bruges til at lave Champagne.

Læs om Champagne<
Læs om den traditionelle Champagne-fremstillingsmetode, methode champenois<

99 procent af den fremstillede Cava bliver produceret i den nordøstlige del af Spanien – nærmere bestemt i Penedès regionen i Catalonien. Den sidste 1 % er tilfældig fordelt mellem små producenter i resten af landet.

Den meste kendte Cava er uden sammenligning Freixenet. Freixenet er med en volume på 60 % af den samlede Cava produktion (svarende til cirka 100 millioner flasker) ikke alene den største Cava producent, men faktisk også verdens største producent og eksportør af mousserende vine produceret på champagnemetoden.

Følgende hvide druer er tilladte i en Cava:

  • Macabeo
  • Xarello
  • Parellada
  • Subirat
  • Chardonnay

Derudover anvendes de røde druer Garnache og Monastrell til Cava Rosé. Ønsker man en traditionel Cava skal man vælge en lavet på druerne macabeo, xarello og parellada. I så fald får man en let, hvid, frugtig og parfumeret vin, der er en perfekt ledsager til de mere lette spanske retter, såsom fisk eller tapas.

Udgiv indhold