Champagne

Champagne region

Champagne er et begreb, et brand, en livsstil, men først og fremmest er Champagne en region i Frankrig! Man finder Champagne regionen øst for Paris langs Marne, Vesle og Aisne floderne. Regionen kan opdeles i 3 distrikter: Marne, Aube og Aisne.

Mange er tilbøjelige til at kalde alt mousserende vin for ”Champagne”, hvilket er helt forkert. Det er nemlig kun vin fremstillet i Champagne-regionen, der i juridisk forstand må bære dette myteomspundne navn. Alle andre Champagne-lignende vine skal kaldes ”mousserende vine”.

Champagnens signatur er i høj grad dens bobler. Oprindeligt blev disse faktisk tilføjet ved et uheld! Tilbage i 1700-tallet skulle vin være uden bobler, ligesom det er tilfældet med de fleste vine i dag. Boblerne var et resultat af en fejl i fremstillingsprocessen og munken Dom Pérignon arbejdede hårdt for at fjerne dem. Det lykkedes ikke og derfor valgte han at tage skeen i den anden hånd og forsøge at få det bedste ud af det forfejlede produkt. Det lykkedes i en sådan grad at vinen hurtigt blev en efterspurgt vare hos det franske aristokrati. Resten er, som man siger, historie!

Klima, jordforhold og druetyper

Klimaet i Champagne er ret specielt for Frankrig. Vinteren er kold, foråeret og sommeren er solfyldte, men relativt kølig sammenlignet andre franske vinregioner. Dette skyldes at Champagne er den nordligste vinregion i Frankrig.

Jorden er kalkholdig, hvilket ikke overraskende er ideelt for produktion mousserende vine.

De druer der primært bliver brugt til produktion af Champagne er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Sæsonbetonet marked

Markedet for Champagne er karakteriseret ved at være ekstremt sæsonbetonet. Normalt bliver 50 % af alt Champagne solgt fra januar til slutningen af november. 25 % bliver solgt frem til juleaftensdag og de sidste 25 % bliver solgt i den sidste uge op mod nytåret!

Udgiv indhold